De perfectie van de gulden snede

gulden snede

Ben jij opgegroeid in een creatieve omgeving? Misschien houden de mensen om je heen wel van fotografie of heb je kunstenaars in je vriendenkring. Als je bijvoorbeeld een creatieve familie hebt is de kans groot dat je wel eens hebt gehoord van de gulden snede. De gulden snede is een soort regel die voor veel fotografen en kunstenaars erg belangrijk is. De regel is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en zorgt er in het kort gezegd voor dat de verhoudingen in een foto of bijvoorbeeld schilderij zo goed mogelijk zijn. Een goede verhouding zorgt ervoor dat het beeld aantrekkelijk is voor de toeschouwer om naar te kijken.

De gulden snede uitgelegd

Veel mensen die zich bevinden in de creatieve branche weten dus wel wat de gulden snede is en maken hier ook vaak erg goed gebruik van, maar de theorie erachter is nog niet voor iedereen heel bekend. De gulden snede komt van het getal phi, wat een verhouding tussen twee kanten aangeeft. Het wordt ook wel de ‘goddelijke verhouding’ genoemd, de meest optimale verhouding. De gulden snede wordt overigens niet alleen in fotografie en schilderijen gebruikt, je komt ze bijvoorbeeld ook tegen in de natuur. Hier gaat het proces alleen natuurlijker. Heb je een bloem met een hele lange stengel, dan denk je al gauw “die is niet helemaal in verhouding”.

Jouw favoriete foto

Heb jij wel eens dat je op Instagram scrollt en daar een foto tegenkomt die je heel erg aanspreekt, maar waarvan je niet weet waarom dat is? Het is bijvoorbeeld niet omdat je het product of de omgeving zo interessant vindt, maar toch wordt je oog er naartoe getrokken. Dit kan dus komen door het goed gebruiken van de gulden snede. Ook in kunstwerken de je op straat voorbij ziet komen kom je het tegen. Staat er bij jou in het dorp ook een standbeeld van een persoon die veel heeft betekend in jouw dorp? Dan is hier misschien ook wel gebruik gemaakt van de gulden snede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *