Wat mag een kind van 1 jaar niet eten?

Wat mag een kind van 1 jaar niet eten

Een kind van één jaar is in zijn volle groei en heeft gezonde en vooral natuurlijke voeding nodig met veel verse groenten en fruit. Maar er zijn ook voedingsproducten die je kind van een jaar best niet eet. Kortom, wat mag je kind van een jaar zeker niet eten om zijn of haar gezondheid niet te schaden?

Voedseldriehoek als basis

Als je eenjarig kind de regels van de Schijf van Vijf volgt, kun je er zeker van zijn dat het alle noodzakelijke gezonde voeding krijgt. Die bestaat naast verse groenten en fruit ook uit volkorengranen en volkoren producten, vis, peulvruchten en eieren. Deze natuurlijke voeding is rijk aan gezonde voedingsstoffen die de groei van je peuter bevorderen. Wanneer je kind vanaf één jaar de Schijf van Vijf volgt ben je er zeker van dat het alle nodige gezonde voedingsstoffen binnen krijgt.

Extra’s voor je peuter 

Een baby heeft heel wat extra’s nodig om gezond op te groeien en vooral:

  • Vitamine D: dat zorgt voor sterke botten en tanden. We maken deze vitamine niet zelf aan, wel onder invloed van zonlicht. Vitamine D is in beperkte mate ook aanwezig in vis (vis), eieren en orgaanvlees (lever en niertjes).
  • Gezonde vetten: smeer margarine op baby’s boterham en zet wekelijks een keer vis (zoals zalm) op het menu.
  • Vlees of vleesvervangers: vooral mager vlees zoals rosbief of magere biefstuk en zeker kip en kalkoen

Wat mag een kind van 1 jaar niet eten?

  • Rauwe vis en rauw vlees en producten met rauwe melk of ei.
  • Producten met een hoog zoutgehalte, zoals vleeswaren, instant sauzen en snacks. Dat is slecht voor de nieren.
  • Kaas is rijk aan ongezond verzadigd vet en zout. Kies voor mozzarella, zuivelspread of hüttenkäse.
  • Suiker en suikerrijke voeding zoals yoghurt of kwark met toegevoegde stoffen (fruitmousse), drinkyoghurt, karnemelk, kant-en-klaar vruchtensap en bewerkte voeding
  • Honing beperk je best zoveel mogelijk. Honing bevat veel suiker en kan zelfs bacteriën bevatten, waardoor je kind ernstig ziek kan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *